Američki liječnički panel savjetuje da probir za rak dojke treba početi puno ranije

Ovime USPSTF potvrđuje dokaze da više žena mlađih od 50 godina sada dobiva dijagnozu raka dojke.

Hina | 01.05.2024. / 11:07

Liječnica s ružičastom vrpcom savjetuje pacijenticu, ilustracija
Liječnica s ružičastom vrpcom savjetuje pacijenticu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebale bi svake druge godine napraviti mamografski pregled počevši od 40. godine, objavila je američka Radna skupina za preventivne usluge (USPSTF) u utorak, učvršćujući pokriće za osiguranje za postupak za tu dobnu skupinu prema zakonu.

Utjecajna preporuka USPSTF-a poništava njegove kontroverzne smjernice iz 2009. da bi probir raka dojke trebao početi u dobi od 50 godina.

Njegove ažurirane smjernice podudaraju se s drugim velikim organizacijama koje kažu da bi za žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebao početi probir u dobi od 40 godina.

Pacijentica na mamografiji, ilustracija Umjetna inteligencija uočila rak dojke koji je promaknuo liječnicima, bio je velik tek 6 milimetara

Stanica raka, ilustracija Otkriven novi lijek koji može zaustaviti najsmrtonosniji oblik raka dojke

Te organizacije uključuju American Cancer Society, American College of Obstetricians and Gynecologists i National Comprehensive Cancer Network.

Ažuriranje USPSTF-a iz 2016. navodi da žene mogu početi s probirom u dobi od 40 godina ako to žele one i njihovi liječnici, ali to je ažuriranje rezultiralo širokom zbunjenošću liječnika i pacijenata, rekla je dr. Evita Singh, pročelnica odjela za snimanje dojki na Institutu za rak Karmanos u Detroitu.

Američki osiguravatelji već moraju po zakonu u potpunosti pokriti mamografiju za žene starije od 40 godina koje to žele, ali preporuka USPSTF-a sada će osigurati nastavak te pokrivenosti prema Zakonu o pristupačnoj skrbi nakon sljedeće godine.

Snižavanjem dobi za početak dvogodišnjeg probira na 40 godina, USPSTF potvrđuje dokaze da više žena mlađih od 50 godina sada dobiva dijagnozu raka dojke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti