Projekt Cronos istražuje seizmičku aktivnost sjeverne i središnje Dalmacije

Uređaji nabavljeni u sklopu projekta dat će vrijedne podatke o seizmičkoj aktivnosti u Dalmaciji.

Hina | 24.04.2024. / 15:54

Potres, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je u utorak u Zagrebu rezultate projekta Cronos, za koji je rečeno da je podignuo sposobnost Odsjeka u istraživanju seizmički ugroženih područja u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih ciljeva je istražiti seizmičnost sjeverne i središnje Dalmacije te što bolje odrediti lokacije aktivnih rasjeda. Zbog toga je postavljeno dvanaest privremenih seizmoloških postaja, koje su, da bi se dobilo na vremenu relativno kratkog projekta, posuđene od partnerskog sveučilišta u Bergenu, što uz već postojeće stanice podiže broj instrumenata u Dalmaciji na više od 20, kazao je zamjenik voditeljice projekta Josip Stipčević.

One su znatno poboljšale sposobnost detekcije i lokacije potresa manjih magnituda i omogućuju bolje mapiranje aktivnih rasjeda te unaprijediti znanje o seizmičnosti i tektonici u tom dijelu Hrvatske, kazao je.

Također na području Dalmacije postavljeno je 14 akceleratora, instrumenta koji bilježe umjereno jake i jake potrese na malim epicentralnim udaljenostima, od kojih tri buštinska i 11 površinskih akcelerografskih postaja.

Ti će uređaji, očekuje se, u sljedećem desetljeću dati vrijedne podatke o aktivnosti u tom dijelu zemljine kore koje dovode do potresa.

Projekt CRONOS provodi se od 17. siječnja 2022. godine, a završava 30. travnja 2024. Ukupna vrijednost projekta je 2.5 milijuna EUR, a sufinanciran je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2021. – 2024. u iznosu od 85 posto, te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 15.

Projektni partner je Odsjek za znanosti o Zemlji Sveučilišta u Bergenu. U izvođenju projekta sudjelovali su i znanstvenici s Geotehničkog fakulteta, Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog geološkog instituta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti